זבובים הינם חרקים מעופפים הפעילים בשעות היום בעיקר בין האביב לסתיו והן בימים החמים בחורף. הם ניזונים מסוכרים וחלבונים שהם מוצאים על מזונות שונים, ובכלל ממזון בני אדם.
הזבובים הם חרקים נפוצים מאוד בישראל ונמצאים כמעט בכל מקום. כאשר הם מצויים בכמויות גדולות, מהווים הזבובים מטרד קשה, וניתן לסלקם לגמרי רק באמצעות פעולות הדברה מורכבות, אולם ניתן להוריד את כמות הזבובים לסבירה באמצעות שימוש במלכודות זבובים.
מלכודת דבק
מלכודות הדבק מכילות משטחים מצופים חומר דביק שגורם להדבקתם המוחלטת של הזבובים על גבי משטח זה ובכך למותם. הדבק לא רעיל ולרב אין לו ריחות לא נעימים. המלכודת נזרקת כאשר המשטח מתמלא עד אפס מקום בזבובים.
החיסרון של המלכודת הוא העובדה כי כושר ההדבקה שלה יורד עם הזמן וכך גם יעילותה. כאשר המלכודת ממוקמת במקום מאובק, לח או בעל רוחות חזקות, הסיכוי שרמת דביקותה תצטמצם גדל.
יש להרחיק ילדים ובעלי חיים מן המלכודת, היא אומנם לא רעילה, אך כושר ההדבקה שלה חזק במיוחד.
מלכודת קונוס
עיקרון מלכודת הזבובים הוא מבנה הייחודי שדומה לקונוס. בתוך גוף המלכודות מורכב אותו הקונוס כשבקצהו פתח המאפשר לזבוב לעלות במעלה הקונוס ולהיכנס לתוך המלכודת, אולם כאשר הזבוב רוצה לצאת מן המלכודת הוא אינו מצליח לאתר את הפתח ולצאת מתוכה.
הזבובים נכנסים לתוך המלכודת משום שהם נמשכים לריחו של הפיתיון שמורכב מקמח דגים או שמרים תוססים.
את המלכודות יש להציב במרווחים של 10 עד 40 מטרים ובכמות גדולה יחסית, כדי ששיטה זו תניב תוצאות. מיקום המלכודות יקבע בהתאם לעונות השנה:
בימים חמים יש להציב את המלכודות במקומות מוצלים, ואילו בימים קרים יש להציב את המלכודות בשמש.
יתרון שיטת המלכודות הוא בכך שהזבובים אינם מפתחים עמידות בפני שיטת הדברה זו וכן שזוהי שיטה זולה להפעלה באופן יחסי.
חסרונות השיטה בכך שהפיתיון מפיץ ריח לא נעים וכן צורתה אינה אסתטית במיוחד. בנוסף, הפעלת המלכודת מצריכה תחזוקה שוטפת הכוללת הכנת פיתיונות וריקון גופות הזבובים המתים.
קיימים שני סוגים של מלכודות קונוס:
מלכודת עץ ורשת – המלכודת עשויה מסגרת עץ ועליה מתוחה רשת. המלכודת עומדת מעל כלי גדול המכיל פתיון ונפרד מהמלכודת עצמה. היתרון הגדול של המלכודת הוא שניתן להוסיף פיתיון מבלי לגעת במלכודת עצמה וכן כמות הזבובים הגדולה שמוכלת במלכודת. החיסרון הגדול הוא מראה לא אסתטי.
מלכודת פלסטיק – המלכודות מכילות את הפתיון בתוך התא עצמו. מלכודות גדולות מכילות הרבה מקום הן לפיתיון והן לפגרי הזבובים ומלכודות קטנות, לעומת זאת, אינן מכילות הרבה מקום ופעולת הוצאת הפגרים מהן מסובכת יחסית.
כיצד לבחור מלכודת זבובים?
כאשר אתם בוחרים מלכודת זבובים עליכם לבחון את הפרמטרים הבאים:
- נפח פיתיון ונפח תא הלכידה – מלכודת גדולה יותר מאפשרת פחות תחזוקה.
- תפעול המלכודת – מהן הפעולות שיש לבצע להוספת פיתיון וכן לריקון הפגרים.
- שימוש בחורף – מלכודות עץ אינן עמידות בפני הגשמים של החורף, אולם מלכודות הפלסטיק עמידות.
- במידה ואתם עומדים לרכוש מספר גדול של מלכודות כדאי לבחון יעילות של כל מלכודת על ידי הצבתן במקום זהה ועם אותו הפיתיון, לצורך ההשוואה יש לבחון כמה זבובים נלכדו בכל מלכודת וכמה פיתיון נשאר. כמובן שנעדיף רכישה של מלכודת שיש בה יותר פיתיון ויותר זבובים.
ניתן לבנות גם מלכודת ביתית הפועלת על עיקרון הקונוס: לצורך כך נחתוך בקבוק פלסטיק בנפח ליטר וחצי בחלק בו הוא מתחיל להצר. את החלק שמכיל הפקק הופכים פנימה לתוך הבקבוק ושופכים פנימה פיתיון מסריח או תרכיז מתוק.