לא פעם, כאשר כמות המזיקים בביתנו מהווה מטרד אך עדין מוגדרת כסבירה, ניתן לבצע הדברה באופן עצמאי. במרבית המקרים רכישת שירותיו של מדביר תעלה לנו ביוקר ביחס לציוד או לחומרים הדרושים באמת לביצוע ההדברה. כאמור כאשר רמת הנגיעות סבירה, תמיד כדאי לנסות ולבצע הדברה בשיטת "עשה זאת בעצמך". מאמר זה מכיל מספר שיטות לביצוע הדברה עצמאית.

שימו לב במקרה של מזיקים מסוימים הדברה לא מקצועית עשויה להסב נזק גדול ולכן כשמדובר בהם אין ברירה אלא להיעזר בשירותי מדביר. בין מזיקים אלה: נחשים, צרעות, תולעי עץ ועוד.

הדברת מכרסמים עצמאית

כאשר בביתינו ישנו מכרסם יחיד או זוג ניתן לבצע הדברה באופן עצמאי לפי השיטות שלהלן:

  1. מלכודות: בשוק קיים מגוון רחב של מלכודות: מלכודות דבק, רשת ומגוון מתקני לכידה. מלכודות אלה ניתנות לרכישה בחנויות לכלי בניין וכן בחברות הדברה. שימו לב שמלכודות דבק מתאימות למכרסם קטן כמו עכבר ואילו מתקני לכידה יעשו את העבודה עם חולדות. חשוב לפעול בהתאם להוראות היצרן שעל המלכודת וכן ניתן להיעזר בהמלצות ממדביר מקצועי.
  2. רעל: שימוש לא מבוקר ברעל עשוי להיות מסוכן בעיקר אם בין דיירי הבית נמנים ילדים קטנים או חיות מחמד. כאשר ישנו חשד למכרסם אחד או שניים מומלץ להעדיף מלכודת. בכל אופן, כאשר מדובר ברעלים יש להעדיף שימוש ברעלים מושהים שכן חולדות מורעלות מסוגלות לאותת לחברותיהן על הרעלתן ואלו לא יגעו יותר במזון המורעל. ברעלים מושהים החולדה לא מצליחה לקשר בין אכילתה את המזון המורעל לבין תחושתה הרעה.
  3. הדברה אלקטרונית: מכשיר המשדר גלי קול אשר גורמים לתחושה בלתי נסבלת בקרב המכרסמים ומרחיקה אותם מהבית. יעילות שיטה זו לא הוכחה לגמרי.

הרחקת עטלפים

הרחקת עטלפים מבתינו וגינתנו הן עסק מורכב וקשה אך לא רק למי שמעוניין לבצע הדברה עצמאית אלא גם למדביר מקצועי. להלן מספר שיטות להרחקה שניתן בהחלט ליישם לבד:

  1. גיזום עצים: גיזומם של עצים טרם נשאו פרי יקטין את נוכחות העטלפים.
  2. רשתות: עטיפת עצי פרי או ארגזי פירות קטופים ברשת תמנע מהעטלפים לאכול מן הפירות ובכך תרחיק אותן.
  3. פריסת רשתות בין בניינים: תפריע לעטלפים במסלול מעופם ותרחיק אותם.
  4. תאורה: לעטלף רגישות לתאורה. הארה של מבנים או עצים תרחיק מהם את העטלפים.
  5. הרחקה אלקטרונית: הצבת מכשיר אולטרסוני אשר משדר גלי קול המרחיקים עטלפים. יעיל במבנים בלבד.

הדברת תיקנים

  1. מניעה: כשאר מדובר בתיקנים המניעה היא הגורם החשוב ביותר. ראשית עלינו לאטום בורות וסדקים בסביבתנו. התיקנים מגיעים לרב מביובים ולכן יש לאטום חורי ביוב לא פעילים וכן לפקוק בביתנו שלנו את חורי הניקוז בתום השימוש באמבטיה. בנוסף, יש להקפיד על בית נקי מפירורים ושאריות מזון.
  2. ריסוס: את חומרי הריסוס ניתן למצוא בשפע בכל חנות כמעט, את החומר יש לרסס בהתאם להוראות היצרן והוא יעיל כאשר מדובר בנגיעות נמוכה יחסית. בנוסף קיימים בשוק חומרים דוחי תיקנים לשטיפת רצפות.

הדברת נמלים

  1. איטום: יש לאטום את החורים מהם יוצאת שיירת הנמלים שהגיע לביתנו, את האיטום ניתן לעשות עם מגוון חומרים כגון סיליקון, דבק חם ועוד.
  2. ריסוס: חומרי הדברה כימיים לשימוש ביתי ניתן לקנות בכל חנות אולם הם משפיעים לרב רק על הנמלים עליהם החומר רוסס ולא על אלה ששוהים בתוך קן הנמלים.
  3. פיתיונות: לצורך הדברה מוצלחת של הקן כולו ניתן להשתמש בחומרי פיתיון אשר מובאים אל הקן על ידי אחת הפועלות וגורמות להרעלה כוללת של נמלים נוספות והמלכה.